S cieľom uľahčiť používateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Kliknutím na tlačidlo "OK" súhlasíte s použitím preferenčných, štatistických aj marketingových cookies pre nás aj našich partnerov. Funkčné cookies sú v rámci zachovania funkčnosti webu používané počas celej doby prehliadania webom. Podrobné informácie a nastavenia ku cookies nájdete tu.

Éčka v krmivách pre psov

11.09.2019

OBSAH

1. Na čo éčka slúžia

2. Čo E-čísla znamenajú?

3. Éčka predsa nemôžu byť nezdravé

4. Ide to aj bez éčok?

5. Zoznam éčok a chorôb.

6. Éčka v krmivách pre psov.

 _____________________________________________________________________________________

1. Na čo éčka slúžia

Definícia Wikipédia: Prídavné látky (éčka) sú chemické látky, ktoré sa pridávajú do potravín kvôli vylepšenia alebo zachovanie chuti a vzhľadu. Koniec definície. Oproti normálnym (prírodným) prísadám ako je soľ, korenie, olej alebo ocot nie sú potravinárske éčka tradičnou súčasťou našich pokrmov či potravín.

Éčka teda slúžia na zlepšenie chuti, vône, farby a tiež na konzerváciu. Farebnejšia limonáda. Krémovejšia omáčka. Krehkejšiia sušienka. Nadýchanejší žemľa. Smotanovejší tvaroh. Jogurt, v ktorom zostáva každý kúsok ovocia na svojom mieste. Potraviny a pokrmy majú byť atraktívnejšie:

  • Naše pokrmy majú vábivo voňať >> Aby bola radosť sa do nich zahryznúť.
  • Naše pokrmy majú báječne chutiť >> Aby boli s chuťou (a veľa) konzumované.
  • Naše pokrmy majú byť prekrásne farebné >> Aby si aj naše oči prišli na svoje.
  • Lacné náhrady majú vyzerať ako pravé >> aby nás nadchli skvelou cenou.
  • Naše pokrmy majú dlho vydržať >> Aby mohli dlho stáť v regáli supermarkete.
  • Medzi najčastejšie používané éčka patria látky zo skupín: farbiace látky, konzervačné látky, stužovadlá, regulátory kyslosti, chuťové posilňovače, klzné látky, lakovacie látky (pre hladký vzhľad) alebo napríklad sladidlá. Je ale ďalšia široká škála éčok, ktorá výrobcom pomáha potraviny (a krmivá) efektívne vyrábať. Ide napríklad o zahusťovadlá, kypriace látky, stabilizátory, emulgátory, rozpúšťadlá, látky protihrudkujúce a mnoho ďalších.

2. Čo E-čísla znamenajú?

E-číslo na etikete výrobku znamená, že do potraviny bola pridaná umelo vyrobená látka. Ľudovo povedané éčko, spisovne prídavná látka a odborníci (výrobcovia éčok a potravín) používajú vznešené slovo aditívum. Zoznam éčok má byť uvedený na obale výrobku názvom, kódom (napr .: E 330), alebo klasifikačným menom (farbivo, chuťový posilňovač, antioxidant a pod.). Éčka majú byť radené zostupne v poradí podľa množstva v akom sú v potravine obsiahnuté.

Mnohé éčka majú viac funkcií, a preto môžu byť na potravine deklarované rôzne. Napríklad kyselinu citrónovú môžeme na etikete potraviny čítať raz ako kyselina citrónová, alebo ako regulátor kyslosti, alebo tiež ako antioxidant. Inokedy na etikete potraviny stojí len E 330. Zatiaľ čo pri deklarácii formou kódu (napr .: E 330) môžeme zbystriť pozornosť, tak pri deklarácii "kyselina citrónová" vkladáme v supermarkete výrobok (je predsa bez éčka) s kľudným svedomím do košíka.

Poznámka: Zámer tejto deklaračnej variability môžeme len tušiť (pravdepodobne pomáha predajnosti výrobku).

3. Éčka predsa nemôžu byť nezdravé

Táto otázka je pred schválením nového éčka (odborníkmi) starostlivo preverovaná. Na pokusných zvieratách (spravidla na krysách) je zistená denná dávka, ktorá je odsúhlasená ako maximálna tolerovaná. Ďalej je pri schvaľovacom procese kalkulované (odhadovaných), koľko ktorých potravín približne priemerný človek (obvykle) denne zje.

Z týchto výpočtov (s prihliadnutím na možné častejšie jedenie jednej potraviny) je pre každú potravinu stanovený maximálny prípustný obsah éčka. V schvaľovacom dokumente testovaného éčka je potom táto maximálna tolerovaná denná dávka pre jedného človeka (cca o 30%) znížená. Táto denná dávka éčka je potom deklarovaná ako zdravotne nezávadná.

Poznámka: To však neplatí u alergikov, pre ktoré už malé množstvo éčka môže byť nebezpečné. Podľa vyšetrovania EÚ komisie v roku 2006 bola ale denná akceptovateľná dávka éčok u detí, ktorá konzumovala cukríky, sušienky a iné sladkosti prekročená až o 1.200%.

Často v diskusiách počúvame, že éčka predsa nemôžu byť nezdravé >> inak by ich do potravín nepridávali. Možným nebezpečenstvom je skutočnosť, že v rôznych potravinových výrobkoch, zhotovených z viacerých ingrediencií môže byť viac rôznych éčok. Testy, aký majú ich kombinácie vplyv na zdravie sa nevykonávajú.

Ďalšou slabinou testov, pri ktorých sú skúmané účinky éčok na ľudský organizmus je tiež fakt, že kým človek je vystavený účinkom éčok v potrave dlhé roky, kým testy, ako pôsobia éčka na organizmus dlhodobo sa taktiež nevykonávajú.

Isté je že väčšina éčok nie je vyrobená z prírodných substancií >> väčšina éčok sú syntetické (umelo vyrobené) látky (chémia), ktoré organizmus nepozná. Prijaté neprírodné látky extrémne zaťažujú vnútorné orgány (pečeň, obličky), ktoré sa pokúsia (na úkor svojich ďalších funkcií) je pracne odbúrať. Pre neznámej látke však telo nepozná mechanizmy ako sa ich môže zbaviť. Hrozí kolabs (napríklad rakovina).

Vzhľadom k razantnému nárastu civilizačných chorôb u ľudí, tak ako aj u našich psov (a mačiek) ako sú napríklad alergie, kožné problémy, kĺbové ťažkosti a predovšetkým obávaná rakovina, na ktorú v súčasnosti zomiera 70% psov sa právom môžeme domnievať, že moderné vylepšovanie optiky, vône, chuti a predlžovanie trvanlivosti potravín a krmív pre psov má na zdravie zásadný vplyv.

4. Ide to aj bez éčok?

Väčšina priemyselne vyrábaných potravín sa bez éčok nezaobíde. Polievky v sáčku by rýchlo splesniveli, limonády by mali vodovú farbu, margaríny a maslo by zožltli, žemle by rýchlejšie stvrdli, u šalátových dressingov by sa na dne usadili byliny a hore by plával olej a napríklad salámy (mastné výrobky) by rýchlo smradľaveli. Priemyselne vyrábané potraviny (pokrmy) by bez éčok nevyzerali atraktívne a predovšetkým by dlho nevydržali (malá trvanlivosť). To by sa ale obchodníkom (a mnohým zákazníkom) nepáčilo.

Máme však celkom bezpečnú možnosť sa éčka z veľkej časti vyhnúť. Stačí si svoje jedlá či polievky variť sami z čerstvých ingrediencií.

Dresing alebo tatarku si môžeme doma urobiť sami a napríklad ovocný jogurt bez éčok získame pridaním čerstvého ovocia (alebo domácej marmelády) do prírodného bieleho jogurtu.

Ostatné domáce pokrmy môžeme uvariť na pár dní dopredu a uchovať ich v chladničke. Osvedčenou možnosťou (ako sa vyhnúť éčkam) je tiež konzervácia svojich doma uvarených jedál alebo doma vyrobených potravín zmrazením alebo zavarením.

Novým trendom (na základe zvyšujúceho sa dopytu spotrebiteľov) sú výrobky bez éčok. Preto niektorí dodávatelia alebo výrobcovia potravín v oblasti BIO dnes začínajú ponúkať potraviny bez prídavných látok.

Informáciu o absencii éčok (alebo aspoň o absencii konzervačných látok) potom čítame na etiketách týchto výrobkov.

Minimalizovať príjem éčok u psov znamená prakticky rovnaké opatrenia ako u ľudí. Stačí sa vyhýbať hotovým krmivám. Najmenej škodlivých neprírodných látok je logicky iba v pokrmoch, ktorých ingrediencie svojim psom sami nakúpime. Optimálna je teda surová výživa psa (mäso, kosti, zelenina) alebo strava doma varená.

5. Zoznam éčok a chorôb

Presnú tabuľku v SR schválených éčok môžeme prezerať na oficiálnych stránkach Štátneho zdravotného ústavu. Bohužiaľ tu ale nájdeme len kódové označenie tejto látky, jej názov a klasifikáciu. Napríklad u E 330 sa dozvieme, že jeto kyselina citrónová a že má klasifikáciu: "regulátor kyslosti" alebo "antioxidant". Tieto oficiálne informácie o E 330 nám však neprezradia z čoho to éčko je vyrobené a ako môže poškodzovať zdravie.

Zaujímavým, korektným (a predovšetkým skutočne nezávislým) miestom na internete (v nemčine) je nový Informačný pól (server) tém výživy a zdravia www.food-detektiv.de s príznačným názvom: Dr. Watson Der Food Detektív (Doktor Watson - detektív výživy) s nadtitulem: Chémia im Essen kann Ihre Gesundheit gefahrden (Chémia v jedle môže poškodiť vaše zdravie). Pól je určený pre ľudí, ktorí chcú vedieť čo jedia.

Ťažiskom stránok je databanka s aktuálnym zoznamom schválených éčok, ktoré sa dávajú do potravín s informáciami o zdravotných rizikách spojených s nadmerným príjmom konkrétneho éčka. Štruktúrované informácie u každého éčka popisujú: zdravotné riziká, kde a ako sa v potravinárstve používa a z čoho je to konkrétne éčko priemyselne vyrobené. Druhý zoznam umožňuje vybrať choroby zo zoznamu éčok, ktoré so vznikom tejto choroby pravdepodobne súvisia.

Ďalej pól, ktorý prevádzkuje žurnalista a spisovateľ pán Dr. Hans-Ullrich Grimm v spolupráci s nezávislým inštitútom analýzy životného prostredia profesora doktora Jäger z Tübingene www.institutdrjaeger.de as nezávislým laboratóriom potravín analytického inštitútu pána profesora Bostela zo Stuttgartu www.bostel.de prináša témy o potravinách a zdraví v podobe kníh, článkov a reportáží.

6. Éčka v krmivách pre psov

Stránky detektíva výživy (www.food-detektiv.de) síce nie sú zamerané na zdravie psov ani mačiek, ale môžeme tu načerpať (zrozumiteľné) informácie o chemických látkach (éčka), ktoré sa dávajú do potravín, rovnako tak ako do väčšiny krmív pre psov , do maškŕt a tiež do psích doplnkov výživy.

Zatiaľ čo prídavné látky (éčka) pridané do potravín je výrobca povinný na etikete svojho potravinového výrobku deklarovať, tak u krmív pre psov (rovnako ako u krmív pre hospodárske zvieratá) zákonná norma deklaráciu pridaných E - preparátov zakazuje (Eckovi lobby).

 

Poznámka: Napísať na vrece granúl aké obsahuje éčka nie je zo zákona povolené.

Najčastejšie sa do termicky extrudovaných granúl pre psov pridávajú éčka z kategórií: farbivá, ochucovadlá, vône a predovšetkým konzervanty. Väčšina dodávateľov múčok z ktorých sa granule v extrudéry spekajú potom navyše (aby sa múčky u výrobcov granúl dobre zmiešali) používajú éčka protihrudkujúce a klzné.

_____________________________________________________________________________________

Autor článku: Jaroslav Langer - zakladateľ prírodnej lekárne Baron.cz.

ZWMwODZ